Wie is psychis? Behandeling Problemen Psychologisch onderzoek Contact
Somberheid
Angst
Werkstress
Levensgebeurtenissen
Keuzeproblemen
Relationele problemen
Terugkerende valkuilen
Trauma
Lichamelijke klachten
Psychis
Trauma

Soms maken mensen levensbedreigende situaties of schokkende gebeurtenissen mee, zoals een ongeluk, een overval, huiselijk geweld, lichamelijke of geestelijke mishandeling, of incest. We noemen dit een (psycho)trauma.

De meeste mensen zijn kort na een dergelijke situatie vaak in de war of ‘van de leg’. Ze zijn soms in shock en kunnen een wat wezenloze indruk achterlaten. Als de eerste schok achter de rug is komen emoties, zoals boosheid en verdriet, maar ook angst los. In deze situatie kan op een gegeven moment sprake zijn van een post traumatische stress stoornis (PTSS). Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als de emoties heel lang aanwezig blijven en je het gevoel hebt er geen controle (meer) over te hebben, of je voelt je voortdurend heel gespannen, bent erg lichtgeraakt en onrustig. Of je hebt nachtmerries of herbelevingen (terwijl je wakker bent is het net alsof je weer helemaal middenin de gebeurtenis zit). Ook probeert iemand dan vaak krampachtig alles te vermijden wat maar doet denken aan het trauma en dat kunnen soms hele kleine onverwachte dingen zijn, wat het leven flink ingewikkeld kan maken. Tenslotte kan het ook voorkomen dat iemand ineens minder interesse heeft in gebruikelijke activiteiten, andere mensen of de toekomst is.

De behandeling van PTSS bestaat eruit dat de traumatische gebeurtenis onder ogen wordt gezien. Dit kan door middel van (Cognitieve) Gedragstherapie (www.vgct.nl) of Eye Movement Desentization Reprocessing (EMDR; www.emdr.nl). Beide soorten behandelingen worden geboden bij Psychis.

Psychis  Praktijk voor psychologie, psychotherapie en psychodiagnostiek