Wie is psychis? Behandeling Problemen Psychologisch onderzoek Contact
Somberheid
Angst
Werkstress
Levensgebeurtenissen
Keuzeproblemen
Relationele problemen
Terugkerende valkuilen
Trauma
Lichamelijke klachten
Psychis
Lichamelijke klachten

Onder invloed van spanning of stress kunnen allerlei lichamelijke klachten ontstaan, waarvoor soms ook na uitgebreid onderzoek door medisch specialisten, geen lichamelijke oorzaak voor gevonden wordt. Dergelijke klachten kunnen bijvoorbeeld zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, maagpijn, kiespijn, buikpijn, trillen, aandachts- en concentratieproblemen of hyperventilatie. In principe kan ons lichaam allerlei soorten pijn en klachten creŽren, die onder invloed van spanning kunnen ontstaan of verergeren. Soms zijn deze klachten een uiting van een specifieke angstklacht (zie angst), een stemmingsprobleem (zie somberheid), rouw (zie levensgebeurtenissen/levensfaseproblemen), trauma of een relationeel- of gezinsprobleem.

Er zijn ook bepaalde ziektes zoals Chronisch Vermoeidheid Symdroom (CVS), Fibromyalgie, Reuma of Migraine waarbij psychologische behandeling of psychotherapie kan helpen om op een andere manier met de klachten leren om te gaan of een goede energieverdeling van inspanning en ontspanning aan te leren.

Het is, bij het starten van psychologische behandeling, wel heel belangrijk dat goed en zorgvuldig is uitgezocht of er geen medische/lichamelijke verklaring is voor de klachten. Vervolgens is het van belang om in een gesprek duidelijk te bespreken wat er naast de lichamelijke klachten verder van belang zou kunnen zijn en wat van invloed kan zijn op de lichamelijke klachten. Soms kan een psychologisch onderzoek helpen een behandeling toe te spitsen op het individu.

Als iemand heel erg angstig is om allerlei lichamelijke ziektes te hebben en dit heel vaak laat controleren door een huisarts of specialist, spreken we van ziektevrees. Gaat het zo ver dat imand er eigenlijk al van overtuigd is dat hij een ernstige ziekte heeft en ook zorgvuldig onderzoek hem niet kan overtuigen dat het niet zo is, noemen we dit hypochondrie. Veelal is er sprake van een verkeerde interpretatie van allerlei lichamelijke klachten. Een goede behandeling voor deze klachten is de cognitieve gedragstherapie.

Psychis  Praktijk voor psychologie, psychotherapie en psychodiagnostiek